Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας: Προχωρούν Κέντρο Υγείας Σιάτιστας και αποκατάσταση των ΜΑΒΕ- Βολές της αντιπολίτευσης

Την τελευταία συνεδρίαση του,  πριν τις εκλογές του Μαίου,  πραγματοποίησε τη Μ. Τετάρτη το μεσημέρι, το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας.Στη συνεδρίαση εγκρίθηκαν  η Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας-Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης για την ανέγερση του  Νέου Κέντρου Υγείας Σιάτιστας και η δημοπράτηση του,   προϋπολογισμού  3.030.000,00€. Επίσης εγκρίθηκαν οι δημοπρατήσεις  του έργου «Επιστημονική Υποστήριξη & Μετρήσεις Αμιάντου για Υγιεινή και Ασφάλεια του έργου Εξυγίανση – Αποκατάσταση Κτιριακών Εγκαταστάσεων και Περιβαλλοντος χώρου των ΜΑΒΕ – Κατασκευή ΧΥΤΑΜ(Υποέργο 1)», προϋπολογισμού: 614.406,00€ με Φ.Π.Α.€». και ο τρόπος δημοπράτησης  του έργου «Εξυγίανση – Αποκατάσταση κτιριακών εγκαταστάσεων και περιβάλλοντος χώρου των ΜΑΒΕ – Κατασκευή ΧΥΤΑΜ (Υποέργο 2)», προϋπολογισμού: 17.000.000,00€ .
Κέντρο Υγείας Σιάτιστας
«Το νέο Κέντρο Υγείας Σιάτιστας είναι ένα μεγάλο έργο, το οποίο θα βοηθήσει την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας του τόπου μας” τόνισε ο Περιφερειάρχης Γιώργος Δακής ενώ ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κοζάνης Γιάννης Σόκουτης πρόσθεσε πως “είναι ένα μεγάλο έργο, ενταγμένο στο ΕΣΠΑ, που αναμένεται να δημοπρατηθεί αρχές του καλοκαιριού και να ολοκληρωθεί μέχρο το τέλος του 2015».
Από την πλευρά της  η Δήμαρχος Βοίου Παναγιώτα Ορφανίδου ανέφερε πως «το παλιό Κέντρο Υγείας Σιάτιστας, το οποίο είναι δωρεάν παραχώρηση από την Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης, έχει πολλά στατικά προβλήματα, με μεγάλες εδαφικές καθιζήσεις και για αυτό υπήρχε το αίτημα για ένα νέο Κέντρο Υγείας, για να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι. Θέλω να ευχαριστήσω για την συντονισμένη προσπάθεια,  την Περιφέρεια, την 3η ΥΠΕ και των συνεργατών μου στο Δήμο για να μπορέσουμε να τρέξουμε. Να ευχαριστήσω επίσης τους κληρονόμους  του ευεργέτη Σκούλιου, για τη διάθεση 600.000 ευρώ για να μπουν τα θέμελια σε αυτό το σημαντικό έργο».
 Αποκατάσταση ΜΑΒΕ
Οπως προναφέραμε στη συνεδρίαση εγκρίθηκε ο τρόπος δημοπράτησης της εξυγίανσης- αποκατάστασης κτιριακών εγκαταστάσεων και περιβάλλοντος χώρου των ΜΑΒΕ  και η κατασκευή ΧΥΤΑΜ.
«Είναι το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο στα Βαλκάνια και πλέον βρισκόμαστε στην τρίτη φάση, που περιλαμβάνει την εξυγίανση των κτιριακών εγκαταστάσεων του εργοστασίου και του διοικητηρίου. Με την ολοκλήρωση και αυτής της φάσης το μεγάλο αυτό έργο ολοκληρώνεται πλήρως και μένει η περιοχή αυτή να δωθεί πίσω στην κοινωνία για άλλη χρήση” ανέφερε ο Γ. Σόκουτης.
Σε σχέση με κάποιες ανησυχίες των κατοίκων για τυχον χρήση του ΧΥΤΑΜ, που θα δημιουργηθεί, για άλλα υλικά πέραν αυτών που θα βγουν από την εξυγίανση του χώρου, τόσο ο κ. Δακής όσο και ο κ. Σόκουτης ήταν κατηγορηματικοί πως κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται και πως η έγκριση είναι μόνο για τα συγκεκριμένα υλικά.
Bολές της αντιπολίτευσης
Για λάθος  χρονική στιγμή, που υπογράφονται οι προγραμματικές συμφωνίες, έκανε λόγο η αντιπολίτευση.  «Είναι γνωστή η θέση μας για πολλές από τις προγραμματικές συμφωνίες, βρισκόμαστε όμως  ένα μήνα πριν τις εκλογές και κάποια θέματα, έπρεπε να συζητηθούν μεταγενέστερα” τόνισε ο Γιάννης Παπαιορδανίδης ενώ ο Αντώνης Κύρινας έκανε λόγο για “Μαυρογιαλούρικη λογική, με πράγματα που γίνονται για να χρησιμοποιηθούν προεκλογικά».
perifereiako2perifereiako1
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΛΑΣ - http://xronos-kozanis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου